Od 1. januára 2022 sa výrazným spôsobom zmení náš pohľad na hodnotu plastových fliaš a plechoviek. Slovensko sa stane prvou krajinou v regióne, ktorá spustí systém zálohovania.

Desiatky krajín po celom svete už dnes fungujú systémom, v ktorom ľudia dostávajú za odovzdanú plastovú fľašu či plechovku vratnú zálohu. Po dlhých mesiacoch príprav sa k tomuto kroku odhodlalo aj Slovensko ako prvá z krajín regiónu. A podľa prijatého zákona sa všetko začne už 1.1.2022.

Cieľom Európskej únie, ale aj našich zákonodarcov, je dostať sa na úroveň zálohovania 90 % všetkých vyrobených obalov. Podľa analýz MŽP sa ročne na slovenský trh uvedie jedna miliarda plastových fliaš a približne 350 miliónov plechoviek od nápojov. Preto je dôležité aby nekončili v prírode, ale boli vhodne spracované.

Zákon vstúpi do platnosti v roku 2020 a reálne zálohovanie sa spustí od roku 2022. Táto doba je potrebná na vybudovanie systému, inštaláciu automatov a označenie PET fliaš kódmi na zálohovanie.

Viac informácií nájdete na Čo prinesie zálohovanie (minzp.sk)

 

 


Zdroj: text: Čo prinesie zálohovanie (minzp.sk), Už len šesť mesiacov a budú sa zálohovať | GOGREENTALK,                                                                       foto: Beautiful Free Images & Pictures | Unsplash